Welkom bij
N O Z W Pas 1Sa Pas ??
Partner opent 1Sa. Je hebt genoeg punten voor de manche, maar ook een heel leuke verdeling voor een eventueel slam in ♣ of ♥. Je begint natuurlijk eerst met 2♦ Jacoby:
2♦ Pas 2♥ Pas ??
Wat moet zuid nu? 3Sa is een optie. Partner zal, met een 3‑kaart ♥ converteren naar 4♥, en dan kan je misschien azen vragen en in 5 of 6♥ eindigen. Maar je hebt ook nog een redelijke 6‑kaart ♣. En dat is, de meesten mensen weten dat kennelijk niet omdat men altijd angstvallig spelen in een lage kleur probeert te vermijden, toch ook een kleur waarin je kan spelen. En, we spelen tegenwoordig met de Butler‑telling. Dat heeft als voordeel dat je voor 3Sa +1 (of +2) maar 1 of 2 impjes kan verliezen tegen 5‑laag contract (of +1). Dat geeft je de vrijheid om een onderzoek naar de mogelijkheid van een ♣‑slam te onderzoeken. Kost dus hoogstens 2 impjes als 3Sa achteraf beter blijkt te zijn. Lang leve de Butler telling en we bieden dus nu:
3♣ Pas ??
Noord weet nu dat partner 5♥ (geen 6, want anders was zuid wel naar de manche in deze kleur opgestoomd) en ook minstens 5♣ heeft. Eventueel kan zuid nog wel een 4‑kaart ♣ hebben, maar dan bezit zuid zeker over een 6‑kaart ♥ want met maar een 5‑kaart ♥ en een 4‑kaart ♣ zal zuid nu wel 3Sa hebben geboden. Noord kan nu 3♠ (5-kaart, ontkent 4‑kaart ♣ en een 3‑kaart ♥) of 3Sa (ontkent ook een 4‑kaart ♣ en een 3‑kaart ♥) bieden. Een 3♠-bod lijkt me niet goed, want met een partner die al minstens 10 kaarten in ♥ en ♣ aangeeft is de kans op een fit in ♠ erg klein. Laten we zeggen dat Noord 3Sa biedt wat toch echt wel stoppers in de overgebleven kleur belooft.
3Sa Pas ??
Zuid heeft te horen gekregen dat noord geen 3‑kaart ♥ heeft en moet dus haast wel een 3‑kaart ♣ hebben (een 5242 verdeling zal je doorgaans niet met 1 sans openen) en je hebt in de ♣‑kleur dus een (redelijk) goede fit. Je gaat nu (lang leve de Butler‑telling) eventjes de azen opvragen. Met 3 azen biedt je 6♣ en als het er onverhoopt maar 2(of 1) zijn, dan maar 5♣.
4Sa Pas
5♣/♦ Pas 6♣ Pas
Pas Pas Pas
Partner verrast je met een 5♣‑bod (als je 0314 als antwoordt speelt) of 5♦‑bod (als je 1430 als antwoord speelt*) en je biedt het slam in ♣.
Puristen zullen zeggen dat ze wel een noord‑hand kunnen verzinnen zonder azen en dat 5♣ dan down kan. Misschien waar, maar zéér onwaarschijnlijk. In dat geval verlies je 11 impen. Maar de keren dat je maar in een lage kleuren manche blijft steken kost het nagenoeg niks, en de keren dat je (als enige?) slam biedt, levert het 14 impen op. Dus altijd nog de moeite waard. En … het maakt het bridgen een stuk leuker.
Dan nog eventjes het spelen. Je hebt 9 troeven samen, maar je mist de heer en de boer. Geen punt natuurlijk als de troeven 2-2 zitten. Maar het kost niks om een keertje een kleine ♣ uit de hand te spelen en die op tafel te duiken. Zitten de ♣K en ♣J boer links, dan verlies je maar 1 slag. Zit de heer sec in oost, dan verlies je ook maar 1 slag. Zitten de ♣ 2-2 (grootste kans) dan beperk het verlies uiteraard ook tot maar 1 slag. In dit geval houdt de ♣6 op tafel. Je slaat nu de aas, speelt nu ♥Q en ♥ van tafel naar de aas en troeft een kleine ♥. Resultaat: 12 slagen.
En zelfs als je een beetje bang bent uitgevallen en je stop af in 5♣, dan scoor je nog steeds 620 en dat kost helemaal niks (in de Butler) omdat er in sans maar 10 slagen zijn te maken.
Moraal van dit verhaal: Maak het bridgen wat leuker door gebruik te maken van het feit dat we de Butler‑telling hanteren. Dat geeft je va(a)k(er) de kans om een slam in een lage kleur te onderzoeken zonder dat dit direct een vermogen kost.
De regel van 15 ((on)bruikbaar?) N O Z W Pas Pas ...
Ze openen 2♦ Multi. Wat nu? (maak hierover afspraken met partner) N O ...
N O Z W 1♠ Pas 2♣ Pas 3♥* Pas 3Sa Pas ...