Skip to the main content

Het informatiedoublet (een beetje opgepoetst)

Het informatiedoublet
(een beetje opgepoetst)


N          O          Z          W
                        Pas      1♠
??

Noord is aan de beurt nadat west met 1♠ heeft geopend. Wat te doen?

Makkelijk zou je zeggen. We geven volgens afspraak een opening aan met doublet als de tegenpartij voor onze neus opent. Dat hebben we lang, lang geleden zo geleerd toen we net begonnen met bridge.

FOUT!

Wat we hebben geleerd is dat we een opening aangeven met een doublet als de tegenpartij opent (en nu komt het) als we kort zijn in de openingskleur en op zijn minst tolerantie hebben voor de overige kleuren. Als ideaal voorbeeld werd dan meestal een 1444 verdeling met 13 punten gegeven met de singleton in de door de tegenpartij geopende kleur.

Nou heb je nu eenmaal niet altijd de ideale hand, en er moet wat rek zitten in de handverdeling om die afspraak enigszins toepasbaar te laten zijn. Wel is het een goed idee om, als de tegenpartij 1 in een hoge kleur opent, om in (bijna) 100% van de gevallen een 4‑kaart in de andere hoge kleur te hebben. Dit om partner enige houvast te geven in de bieding. Partner moet tenslotte bijna altijd (heel soms kan partner het doublet inlaten en dus omzetten naar een strafdoublet) verplicht bieden ook al heeft deze 0 punten. Soms geeft de wetenschap dat er (vrijwel) altijd een 4‑kaart in de ander hoge kleur zit partner de gelegenheid om, goedkoop weg te komen door een 3‑kaartje in de andere hoge kleur zo goedkoop mogelijk te bieden. Je kan een uitzondering maken voor de verplichting om een 4‑kaart in de andere hoge kleur te hebben als je, ter compensatie van het niet hebben van een 4‑kaart, behoorlijk wat meer punten dan de beloofde 13 hebt.

Ook is het een goed idee om, als de tegenpartij de bieding begint met een lage kleur, liefst een 4‑kaart in beide hoge kleuren te hebben, maar toch zeker een 4‑ en een 3‑kaart in de hoge kleuren. Dit weer om partner enige houvast te geven.

De opgepoetste en aangepaste definitie van een informatiedoublet moet dan ook zijn:

Vanaf 13 punten, kort in de openingskleur en tolerantie voor alle andere kleuren. Opent de tegenpartij 1 in een hoge kleur, dan belooft doublet vrijwel zeker een 4‑kaart in de andere hoge kleur. Opent de tegenpartij met 1 in een lage kleur, dan belooft doublet het liefst een 4‑kaart in beide hoge kleuren, maar in ieder geval een 4-3 verdeling in de hoge kleuren.

Als je deze afspraken voor een informatiedoublet gebruikt, komt er een onverwachte andere handige mogelijkheid naar voren.

Stel je hebt een 1633 verdeling met b.v. een puntje of 18. Voor je neus wordt natuurlijk met 1♠ (waar je een singleton in hebt) geopend. Wat nu? Je hand is veel te sterk voor een volgbodje (jouw 6­‑kaart) omdat je dit bod ook heel vaak doet met een puntje of 8 en dan is 18 punten wel heel erg veel. Partner heeft dus geen idee dat je een bere sterke kaart hebt en past ongetwijfeld. Een sprongbod wordt door velen vaak gebruikt om een dergelijke hand aan te geven, maar dat is in deze situatie al 3. En met een partner die weer eens zowat niets heeft heb je jezelf nu al heel vaak, onnodig, down geboden.

Wat dan?

We gaan de afspraken omtrent een informatiedoublet nu handig gebruiken. Je biedt nu doublet, partner biedt 2 in en lage kleur en jij loopt er uit naar 2. Dat is raar. Je belooft met doublet tolerantie voor alle overige kleuren en loopt toch weg uit het 2‑bod van partner. Dat doe je niet met een puntje of 13 en tolerantie in alle overige kleuren. Het moet dan ook betekenen dat je een (heel) sterke hand hebt met een eigen, lange kleur die te sterk was om een gewoon volgbod te doen.

HANDIG!

Terug naar spel 15.

De definitie van een informatiedoublet volgend, kan je met de noord‑hand geen doublet bieden. Je bent namelijk helemaal niet kort in de openingskleur van de tegenpartij. Sterker nog; het is je langste kleur! Pas dan maar? Dat gaat, met 15 punten, ook wat ver.
Gelukkig hebben we de afspraak dat, na een opening door de tegenpartij, een 1Sa‑volgbod 15-17 punten, dekking in de geopende kleur een en vlakke hand belooft. Precies wat je hier hebt. Het enig juiste bod is hier dan ook 1Sa.

Ongetwijfeld zal dit verder rond worden gepast, en je kan 1Sa precies maken.

Hoe loopt het af met diegene die toch (eigenwijs) doublet bieden? Zuid zal 2 bieden en zal dan heel goed moeten spelen om er met 1 down van af te komen. Maar 2 down is niet abnormaal.

Kijkend naar de frequentiestaat moet ik concluderen dat bij veel paren de definitie van een informatie doublet een beetje is weggezakt. Hoe kan het anders dan dat er maar 3x 1Sa door NZ wordt gespeeld en ook 3x in een of andere ‑deelscore (variërend van 2 tot maar liefst 4 down)? Dat kan alleen als noord hier vergeten is dat een informatiedoublet kortheid in de geopende kleur belooft.

Nog eventjes dit:
Het komt voor dat je een hand krijgt waar je niet op kan volgen, en waar een doublet (volgens de definities van een informatiedoublet) ook niet kan. Er zit dan niets anders op dan te passen, maar ja, dat is ook een bod. Misschien krijg je in de uitpas nog een kans. Of misschien, als het helemaal niet jullie hand is, heb je de tegenstanders nu niet verteld waar de bulk van de uitstaande punten zitten en gaan ze niets vermoedend down.

Andere artikelen

Sa afspel en tegenspel (eerst werken en dan pas genieten maar let op de kleintjes)

Sa afspel en tegenspel (eerst werken en dan pas genieten maar let op de kleintjes) De...

01/04/2025 - Carel Vos & Richard van Schaik

Probeer je hand helemaal uit te bieden (dat geeft vaak verassend goede resultaten)

Probeer je hand helemaal uit te bieden (dat geeft vaak verassend goede resultaten) N         ...

25/03/2025 - Carel Vos & Richard van Schaik

Een lange kleur met een zwakke hand (levert (bijna) altijd meer slagen op als die lange kleur troef is)

Een lange kleur met een zwakke hand (levert (bijna) altijd meer slagen op als die lange kleur...

18/03/2025 - Carel Vos & Richard van Schaik