Welkom bij
Een lage kleur manche (of slam) spelen veroorzaakt geen enge ziekte (probeer het wat vaker)
N O Z W 1♦ Pas ?
Zuid is aan de beurt. Partner heeft geopend en we gaan dus op weg naar minstens de manche. Wat te bieden?
Eerst de 5‑kaart ♥ om daarna de ♣ (een paar keer) te bieden? Begin je met ♥ om daarna de ♣ te bieden is, als je in gedachte je volgende bod alvast klaar hebt, niet erg handig. In de meeste gevallen zal partner na 1♥, 1♠, 1Sa of 2♦ gaan bieden. Na of 1♠ of 1Sa is een 2♣‑bod van zuid niet forcing en geeft een minimum hand met 5♥ en 4♣ aan. Partner mag zelfs op 2♣ passen! Dat kan niet de bedoeling zijn. Het tweede bod van zuid moet in die gevallen dus 3♣ (nieuwe kleur op 3‑hoogte is forcing) zijn. Dat lijkt er al meer op. Je hebt dan een hand met 5‑of meer ♥ geboden en in ieder geval een 4‑kaartje ♣ en partner moet nog een keertje bieden. In veel gevallen zal partner kiezen voor de ♥ of, de heilige graal van bridge, 3Sa bieden. Dat is de manche en dat is ook het streven van de meeste bridgers. Maar het moet toch een ongemakkelijk gevoel bij zuid opwekken. De hand lijkt in de verste verte niet op een sans‑hand, maar schreeuwt om een kleuren contract. Passen op 3Sa (of 4♥) of niet passen op 3Sa (of 4♥), dat is de vraag.
Of eerst de ♣ om daarna de ♥ 2x te bieden? In gedachten laten we de meeste waarschijnlijke biedingen de revue passeren. Als partner 2♥ of 2♠ biedt (dit zijn reverse biedingen) na 2♣, dan is slam zeker, want partner heeft dan een puntje of 15+ en gaan we eventueel richting slam. Onwaarschijnlijk natuurlijk (partner heeft nooit eens een keer een echt goede kaart uiteraard) en de meest waarschijnlijke bieding is dan ook 2Sa of 2♦. Het plan is dan om 2♥ of 3♥ te bieden. Dit is een antwoordende reverse bieding (manche forcing) en je hebt dan al een 5‑kaart ♣ en 4‑kaart ♥ aangegeven. Het volgende bod van partner is dan mogelijk 4♥ (partner was niet sterk genoeg om zelf (reverse) de ♥ te bieden), 2♠ (vierde kleur en vraagt meestal om een stop) 3♦ (partner is zwak met lange ♦) of 2 of 3Sa (partner heeft geen 4‑kaart ♥ en wel een stop in ♠). Wat partner ook gaat bieden, we bieden daarna 3♥ (of 4♥ na 3Sa).
Je hebt je hand nu al heel aardig aangegeven. Minstens 5-5 in ♥/♣ en een opening. En vaak zitten we nog onder 3Sa, wat voor velen meestal het einddoel is. 2♣ is dus het meest economische en omschrijvende bod om je kaart te gaan vertellen.
2♣ Pas ??
Noord zit niet te wachten op 2♣. De kaart is niet sterk genoeg om 2♠ te bieden (dat is zo’n 16 punten) en uit nood zal noord dan ook zijn of haar 5‑kaartje ♦ moeten herbieden wegens het volledige gebrek aan een ♥‑stop(je).
2♦ Pas 2♥ Pas ??
Uiteraard biedt noord nu 2Sa met de goede ♠‑stop.
2Sa Pas 3♥ Pas ?
Noord heeft nu een vrij goed beeld van de kaart van zuid: 5 of 6♣ en 5♥ en voldoende om naar de manche te gaan.
De meesten zullen nu, gedachteloos, 3Sa op tafel leggen en daar zal het dan wel bij blijven. De ♠ zitten (voor noord) erg gelukkig en noord heeft dan ook de tijd om een ♥‑slag te forceren en 11 slagen zijn mogelijk.
Maar een noord die net eventjes wat langer nadenkt, zal misschien op een andere gedachte komen.
Partner heeft een ?5?5(6) verdeling en minstens een opening. Maximaal 3 kaarten in ♦ en ♠ samen. Die kunnen allemaal weg op d ♠A en ♦AK. De singleton ♥ in noord betekent dat er ook wat ♥ kunnen worden getroefd, en 5♣ moet dicht zijn, en 6♣ is in de buurt. En dan is het ook nog eens Butler‑telling en kost het echt niet veel (of niks) als je 5♣ gaat spelen en 3Sa zit er ook in. Dus:
4♣ Pas ?
Zuid krijgt steuntje in de ♣. Dat is onverwachts. Tevens geeft dit 4♣‑bodje enige interesse in slam aan (anders was er wel weer 3Sa geboden). De 6‑kaart ♣ maakt de zuid‑hand alleen nog maar beter en dus
4♦
4♦ is een cue voor de ♣ en geeft slam interesse aan.
Pas 4♥
4♥ is een cue voor de ♣ Pas ??
Noord heeft een ♥‑cue gedaan wat de ♥‑verliezers (voorlopig) op maximaal 1 zet. Tijd om de knoop door te hakken:
4Sa Pas 5♥ Pas 6♣ Pas Pas Pas Pas
De hele bieding:
N O Z W 1♦ Pas 2♣ Pas 2♦* Pas 2♥* Pas 2Sa* Pas 3♥* Pas 4♣* Pas 4♦* Pas 4♥* Pas 4Sa* Pas 5♥* Pas 6♣ Pas Pas Pas
2♦=noodbodje. 2Sa is niet mogelijk wegen het ontbreken van een stop in ♥ 2♥=antwoordende reverse (13+) 5+‑kaart ♣ en 4+‑kaart ♥ 2Sa=goede ♠-stop 3♥=minstens 5♥ en minstens 5♣ en sterk 4♣=geen interesse in sans en dus lichtelijk slam inviterend 4♦=cue voor ♣ 4♥=cue voor ♣ 4Sa=azen vragen 5♥=2 azen zonder troef vouw.
Het spelen van 6♣ is natuurlijk een makkie. West zal wel uitkomen met ♠K die je neemt. Er wordt een ♠ geloosd op een hoge ♦ en nu direct een ♥ van tafel richting hand. Oost zal opstappen en het spel is afgelopen. 12 slagen.
De frequentiestaat laat zien dat de lage kleuren nog steeds als een soort besmettelijke ziekte worden beschouwd. Meestal is 3Sa het eindcontract variërend van contract tot +3 (dat laatste kan eigenlijk niet) en ook 2x 4♥ in de 5-1 fit voor 1 down (kan gemaakt worden). Maar niemand in een ♣‑manche laat staan slam.
Spelen we nu met de parentelling, dan is 3Sa nog enigszins te begrijpen. Maar we spelen Bulter‑telling. En dan kost het (vrijwel) niks om te onderzoeken of een slam in de lage kleuren mogelijk is. Op zijn slechtst stop je af in de manche en verlies je 1 of 2 impen tegen 3Sa. Maar het maakt bridgen vele malen opwindender. En in dit geval ben je 13 impen rijker als je als enige 6♣ weet te bieden. Niet slecht!
Moraal van dit verhaal: We spelen met de Butler‑telling. Alle reden om de lage kleuren uit hun verdomhoekje te halen.
Maak zo goed mogelijk gebruik van de biedruimte met sterke handen (en biedt zo snel mogelijk waar...
Sa afspel en tegenspel (eerst werken en dan pas genieten maar let op de kleintjes) De...
Probeer je hand helemaal uit te bieden (dat geeft vaak verassend goede resultaten) N ...