Welkom bij
Wat te doen als de tegenpartij met een multi‑2♦ opent?
N O Z W ?
De oost‑hand is een heel normale multi 2♦‑opening of een zwakke 2 in ♠. Als oost 2♠ opent heeft zuid geen probleem. Een ideale hand voor een informatie doublet: kort in ♠ en minstens tolerantie voor alle overige kleuren (en bijna altijd minimaal een 4‑kaart in de andere hoge kleur).
De fit in ♥ is dan direct gevonden. Waar de bieding eindigt hangt van het verdere biedverloop af, maar OW zijn goed voor 3♠, dus optimaal is 4♥ (wel of niet gedubbeld) door NZ.
Maar wat nu als oost opent met 2♦ (multi)? Zuid heeft, zonder goede afspraken, nu geen bod. Doublet zou maar zo een 2♠‑bod van partner kunnen opleveren. En dan is het heel goed mogelijk dat dit in de 6‑kaart van oost is.
Heb je geen verdediging tegen multi afgesproken, dan speel je alles natuurlijk. Dat betekent ongeveer het volgende:
Je bent dus gedwongen te passen met de intentie om erin te komen als de bieding als volgt gaat:
N O Z W 2♦ Pas 2♥ Pas 2♠ ??
Zoals gezegd: op bovenstaand spel werkt dit uitstekend. Maar er zijn natuurlijk legio spellen waar de tegenpartij zand in de biedmachine zou kunnen strooien als je, gedwongen, eerst moet passen met een zuid‑hand als boven. West kan behoorlijk zwak zijn en met wat lengte in beide hoge kleuren een 3♥‑ (of soms zelfs 4♥) bod (converteerbaar naar 3♠ of 4♠ natuurlijk) kunnen loslaten. Hoogst waarschijnlijk ben je nu uit een manche en soms zelfs uit een slam gekletst.
Bridge zou bridge niet zijn als er niet een groot aantal verdedigingen tegen een multi‑opening zijn verzonnen. Deze zijn bijna allemaal gericht om er zo snel mogelijk in te komen om het bovenstaande scenario te voorkomen.
Een aardige bekende is de SF‑verdediging. En SF staat niet voor Science Fiction, maar voor maar voor Start tot Finish omdat dit afsprakenstelsel is bedacht door Cees Sint en Ton Schipperheijn. Bij velen van ons nog bekend van de 6 boekjes “van Start tot Finish”. In het kort werkt het als volgt:
Op bovenstaand spel zou de bieding dan bijvoorbeeld als volgt kunnen verlopen:
N O Z W 2♦ 2♥ 2♠ 3♥
Waar de bieding eindigt laat ik eventjes in het midden. Maar duidelijk mag zijn dat NZ direct de fit hebben gevonden en 3♠ nog goedkoop kunnen uitnemen met 4♥.
Nadeel van de SF‑verdediging is dat, zeker na de transfer‑biedingen 2Sa t/m/ 3♥ het spel soms in de verkeerde (=zwakke) hand terecht komt. Een ander nadeel is dat je als paar goed ingespeeld moet zijn. Een 2Sa‑volgbod klinkt namelijk wel heel erg echt, maar geeft een 6‑kaart ♣ aan. Als partner dit eventjes is vergeten kan dat tot rampzalige contracten leiden*.
Nog eentje dan:
Meck – Well verdediging
De lastigste handen om te bieden na een Multi zijn evenwichtige handen van 13-15 punten. Net te
zwak om 2 SA te volgen en geen eigen biedbare kleur. Het Amerikaanse toppaar Meckstroth –
Rodwell bedacht een verdediging die ook hiervoor een oplossing biedt.
Maar het belangrijkste is natuurlijk dat jij en je partner dezelfde afspraken hanteren.
* Dit laatste is echte heel goed op te lossen. Een multi‑opening valt namelijk onder de zgn. bruine sticker conventies. Dat betekent dat je de afspraken tegen de multi helemaal niet uit je hoofd hoeft te leren. Je mag afspraken tegen een multi‑opening op een apart blaadje aan tafel raadplegen. Doe je dit elke keer als er een multi wordt geopend, dan zal partner wel wakker schrikken en weten dat jouw bieding conventioneel is. Om het nog wat aan te dikken geef je het blaadje, na het zelf te hebben geraadpleegd en hebt geboden, aan partner.
Sansitus (een vreselijke ziekte) N O Z W 1♥ Pas ?? ...
Pas is ook een bod (gebruik het zo snel mogelijk bij een misfit) N O ...
Een lage kleur manche (of slam) spelen veroorzaakt geen enge ziekte (probeer het wat vaker) ...