Skip to the main content

Butlertelling de lage kleuren doen nu ook mee (biedt wat vaker een lage kleuren manche of slam)

N          O         Z          W

1♣*       Pas      1        Pas
1Sa      Pas      2♣*       Pas
2*       Pas      3♣*       Pas
4♣        Pas      5/6♣     Pas
Pas      Pas

1♣=vanaf 2‑kaart
2♣=checkback Stayman
3♣=mancheforcing (omdat er eerst checkback Stayman is gebruikt)
4♣=minimum, geen ♠‑ of -dekking

Op dit spel moet je, naar mijn mening, in een ♣-contract (of dat nou de manche of een slam is) terecht komen.

Waarom? Kijk een naar de zuid‑hand. Een singleton in een kleur waar partner er maximaal 3 in heeft is voor sans atout een behoorlijk risico.

Ja maar, zullen er veel zeggen, noord ’s ♣ kunnen er soms maar 2 of 3 zijn. Zou kunnen, maar niet na dit biedverloop. Partner heeft geen 4‑kaart steun in de , en geen 4♠. Had partner 4 gehad en 2 of 3♣, dan had partner wel met 1 geopend.
Ergo: er zit minstens een 4‑kaart of langer ♣ aan de overkant.

Dat een ♣-contract veel veiliger is, is wel duidelijk op dit spel. Met een ♠-start ligt de kleur helemaal open en moet je als een haas je 9 slagen oprapen en kan je niet eens dromen om een snit in een rode kleur te nemen. Zit deze mis, dan komt het dak naar beneden omdat OW dan op zijn minst nog 4♠ zullen oprapen.

Speel je ♣, dan heb  je dat probleem niet. Je trekt de troeven in 2 rondjes en mag dan zelf verzinnen welke snit in een van de rode kleuren je eerst gaat nemen. Welke snit je ook kiest, hij werkt. In die rode kleur zijn nu geen verliezers meer. Dan nog eventjes de andere rode snit proberen en die blijkt ook te werken. Ook in die kleur zijn nu geen verliezers meer. Alles bij elkaar maak je dus in een ♣‑contract 1♠, 3, 2, 2♣ en over en weer 4 introevers. Eenvoudig 13 slagen. Als je geen slam hebt geboden, dan heb je daar nu behoorlijk spijt van.

Ja maar zullen sommigen sputteren, als je in 3Sa een slagje meer maakt scoor je vaak al beter dan een manche in een lage kleur. Dat is helemaal waar. De meeste bridgers zijn dan ook helemaal geconditioneerd om maar de lage kleuren manche te vermijden en altijd in 3Sa aan te leggen. Dat is vaak een goede tactiek, maar dan alleen als de parentelling wordt gehanteerd. Wij spelen met de butler‑telling en daar levert 30 puntjes meer maar 1 impje op. Niet de moeite waard om te gaan zitten gokken op een overslagje in sans‑atout.

Op dit spel maak je altijd 11 slagen in ♣ ook als beide rode snits verkeerd zitten.

Conclusie:
Wordt de butler‑telling gebruikt, dan zijn ineens de lage kleuren niet meer zo besmettelijk en kan je vaak beter kiezen om, voor de veiligheid, in deze kleuren ook eens een manche (of slam) te bieden.

Andere artikelen

Inverted Minor (draai de boel eens om)

Inverted Minor (draai de boel eens om) De bieding zal wel als volgt starten op dit spel. ...

03/09/2024 - Carel Vos & Richard van schaik

Spellen van de week, overzicht

In deze rubriek wordt iedere week een interessant spel besproken door Carel Vos. - Aan het eind...

14/05/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik

Beter azen vragen (RKBC)

N          O         Z          W Pas      1♣        Pas ?? Noord staat wel eventjes raar te...

14/05/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik