Welkom bij
Inviteren na 1Sa bij partner (niet elke 8 á 9 punten zijn hetzelfde)
N O Z W 1Sa Pas ??
Partner opent 1Sa en jij hebt 9 punten. Wat nu?
Da’s makkelijk lijkt het. Je hebt ooit geleerd dat je samen zo’n (25)26 punten nodig hebt om een kans te hebben dat 3Sa maakt. Als partner maximaal is, dan zou 3Sa er zo maar in kunnen zitten. Je gaat dus inviteren. Of je dat nu doet via Stayman of direct 2Sa maakt niet veel uit.
2♣ Pas 2♦ Pas 2Sa Pas ??
Of
2Sa Pas ??
Noord heeft een minimum. Maar partner kan maar zo 10 punten hebben, dus 3Sa lijkt wel een aardige poging.
Na afloop van het spel blijkt 3Sa 2 down te zijn gegaan. Wat ging er mis?
We kijken nog maar eens naar de zuid‑hand. Inderdaad 9 punten. Maar wat voor een punten? Veel meer dan 2 azen breng je niet mee voor partner. En dat zijn maar 2 slagen. Dat betekent dat partner 7 slagen uit de eigen hand moet maken. Dat is erg veel, temeer daar je in de andere kleuren totaal geen enkele hulp hebt voor partner.
Laten we eens anders naar de punten kijken. Geef zuid in een kleur een QJx. Tegenover een partner met b.v. KTxx. Dat zijn dan 3 keiharde slagen. Geef zuid nu eens Axx tegen over dezelfde KTxx. Dat zijn voorlopig maar 2 slagen en soms een derde als b.v. de kleur 3-3 zit. In het eerste geval heb je “maar” 3 punten en in het tweede geval 4. En toch is de eerste hand vaak beter.
Er is dan ook een oude bridgewijsheid:
Azen en heren werken heel goed in een troef‑contract, vrouwen en boeren komen beter tot hun recht in sans‑atout.
Een reden dus om deze zuid‑hand wat af te waarderen? Misschien wel als je ook nog mee laat wegen dat er in ca. 44% van de sans‑handen 15 punten aanwezig zijn, in 33% 16 punten en maar in 22% 17 punten.
Laten we nog een naar de gezamenlijke noord‑zuid handen kijken. Nu met behulp van een softwareprogrammaatje waarmee je bridgehanden kan analyseren. Dit programmaatje heet Lead Captain is vrij te downloaden via de volgende link:
https://www.bridgecaptain.com/LeadCaptain40.html
Ik geef de noord‑hand als patroon in (15-17 punten, regelmatige verdeling) en de zuid‑hand exact zoals die gisterenavond voorkwam. Daarna laat ik het programma b.v. 2000 handen genereren en via deze handen analyseren hoe vaak 3Sa wordt gemaakt.
Dat blijkt maar krap 44% van de keren te zijn dat er 3Sa zou zijn geboden. Je moet er dan nog rekening mee houden dat daar ook nog behoorlijk wat handen zijn die weliswaar 9 slagen kúnnen opleveren, maar daar is dan een tegennatuurlijke/moeilijke speelwijze voor nodig (b.v. aas en heer slaan i.p.v. een opgelegde snit omdat de vrouw in tweeën zit, contrasnit, dwang etc.). Het is dan ook meer reëel om het aantal handen waarmee je 3Sa kan maken met deze zuid‑hand tegenover een partner die 1Sa opent zo’n beetje in te schatten op 1/3 van het aantal keren dat je het biedt.
Dat betekent dus dat je van de 10 keer dat je met een zuid‑hand, als je een zuid‑hand als deze 3Sa biedt, je het 3x haalt en 7x down gaat. 3Sa contract levert gemiddeld 500 op (de en keer 400, de andere keer 600) en kost gemiddeld -75 (niet kwetsbaar -50 en kwetsbaar -100).
Per saldo scoor je dan (3×500)-(7×75)=975 punten.
Pas je elke keer met een dergelijke zuid‑hand en je maakt +1, dan levert dat 10×120=1200 op.
Advies: Het scheelt niet echt heel veel, maar op langere termijn lijkt het toch beter om geen overspannen verwachtingen te hebben van een zuid‑hand als op spel 5 en kan je gewoon beter passen.
Multi Landy en Lebensohl (tussenbieding na 1Sa en wat kan je daar tegen doen) N ...
De regel van 15 ((on)bruikbaar?) N O Z W Pas Pas ...
Ze openen 2♦ Multi. Wat nu? (maak hierover afspraken met partner) N O ...