Welkom bij
Ze openen 2♦ Multi. Wat nu? (maak hierover afspraken met partner)
N O Z W Pas 2♦* ??
Oost opent met een multi 2♦‑opening en zuid aan de beurt. Wat nu?
Elk paar moet een verdediging afspreken tegen een multi 2♦‑opening. Er zijn er verschillende op de markt, maar zaak is dat je als paar op één lijn zit.
Een paar voorbeelden van een verdediging tegen een multi‑opening zijn:
Alles natuurlijk. Doublet op 2 ruiten is straf (een opening met ruitens tegen) of een heel sterke hand; Een volgbod is natuurlijk: een opening met een goede vijfkaart Een sprongvolgbod is sterk: een goede zeskaart en minstens 14 punten; 2 SA is natuurlijk, 15-18 punten.
De SF‑verdediging Een volgbod van 2 harten of 2 schoppen geeft minstens een 4‑kaart (en maximaal een 5‑kaart) in die kleur aan. Een hand dus waarmee u een informatiedoublet geeft als er in de andere hoge kleur voor je geopend wordt; doublet geeft een evenwichtige hand aan van 15-18 punten; 2 SA t/m 3 harten geven een opening aan met de erboven liggende kleur. Dus 2 SA belooft een zeskaart klaveren, 3 klaveren belooft een zeskaart ruiten, 3 ruiten harten- en 3 harten een schoppenkleur, het principe van een transferbod.
De Meck – Well verdediging Doublet is 13-15 gebalanceerd of een hele sterke hand (19+); Volgbiedingen zijn echt: een goede vijfkaart en openingskracht; Sprongvolgbiedingen zijn echt en tonen een royale opening met een goede zeskaart; 2 SA is 16-18 evenwichtig; eerst passen en later doubleren, is informatief.
Bridge zou Bridge niet zijn als er niet nog talloze anderen zijn. Maar essentieel is dat een paar op één lijn zit over wat een bod na 2♦ precies inhoudt.
Hoe het verder bieden op dit spel nu gaat laat ik in het midden, maar NZ horen in een ♠‑manche te komen. 5♥ door OW kan gedoubleerd 3 down (-500) en is dus niet echt zinnig voor OW en 6♠ voor NZ is ook wel erg aangetrokken.
De frequentiestaat laat zien dat maar 4x de manche in ♠ wordt uitgeboden. Een duidelijke indicatie dat er nog veel paren zijn dat de afspraken over het bieden na een multi‑opening niet op een rijtje hebben. Weliswaar heeft de noord‑hand maar 8 punten, maar de renonce ♥ en 3 troefjes plus AK in ♦ moeten toch in elk systeem voldoende zijn om 4♠ te bieden.
En dan het spelen.
Meestal zal west uitkomen met ♣A en ♣K na. Zuid troeft af en wat nu?
Je hebt als zuid 1♣, geen ♠, 4♥ en geen ♦ verliezers. Kwestie van 2♥ op tafel troeven en de teller stopt dan op 10. En wie weet, misschien lukt het wel om 3♥ op tafel te troeven voor een upslagje.
Dat plan gaat lukken. Maar er is een veel beter plan. Wat te denken van de fraaie ♦ op tafel? Daar moet toch iets mee te doen zijn? Een gelukte snit op de vrouw, of de vrouw ergens in tweeën vinden levert 12 slagen op.
Eerst maar eens troef trekken om te kijken hoe deze zitten. Bij een 2-2 zitsel hou je nog 1 troef op tafel over om de ♥‑aanval tegen te gaan. Blijken de troeven 3-1 te zitten, dan moet je stoppen met troeftrekken, de ♦‑snit nemen en hoe de ♦ ook zitten, je maakt nu 11 of 12 slagen. Maar de troeven blijken 2-2 te zitten. Dat geeft extra kansen. Je steekt een keertje over naar ♦A (iedereen bekent) en troeft nog een ♣ in de hand.
Eventjes recapituleren: Oost heeft gezien de multi‑opening, een 6‑kaart ♥. Ook bekende oost 2 x troef en nu dus 3x ♣. Oost heeft dus nog of wel 1♦ ofwel 1♣ naast de ♥. Als dat een ♦ is, dan ga je 12 slagen maken. Als west de laatste 2 ♦ heeft, dan sla je nu de heer en geeft een ♦ af voor 11 slagen omdat de tafel nog te bereiken is door een ♥ op tafel troeven.
Oost heeft nog een ♦ en je troeft nu de laatste ♦ bij west eruit en steekt over naar tafel via de ♥‑introever en claimt 12 slagen.
Mooi gespeeld, maar het kan nog veel eenvoudiger. Troef de tweede ♣, trek 2x troef en snij in de ♦. Deze speelwijze garandeert 11, en bij een gelukte snit, 12 slagen.
Bridge is niet zo moeilijk.
Advies: Maak afspraken wat te doen als de tegenpartij met 2♦ opent.
Multi Landy en Lebensohl (tussenbieding na 1Sa en wat kan je daar tegen doen) N ...
Inviteren na 1Sa bij partner (niet elke 8 á 9 punten zijn hetzelfde) N O ...
De regel van 15 ((on)bruikbaar?) N O Z W Pas Pas ...