Skip to the main content

Eerst troef trekken (is lang niet altijd goed)

N          O         Z          W
1♣        Pas
1♥        1♠        Pas

Aan de meeste tafels zal de bieding wel beginnen wel beginnen zoals hierboven staat. West doet er goed aan om de ♠ van partner een keertje te steunen. Tenslotte hebben OW samen minstens 8 ♠. Maar een pas is ook voorstelbaar. Dat maakt het bieden voor NZ echter wel een stuk eenvoudiger. Noord kan gewoon 2 bieden (5‑kaart ♥ en minstens 4) waarna NZ in een -contract komen. Hoe hoog hangt af van de kaartwaarderings kwaliteiten van NZ.

Als west echter 2♠ biedt, dan is noord aan de beurt om de kastanjes uit het vuur te halen. Een gokje van 3♣ zou kunnen, maar doublet (partner, kies een kleur) is veel flexibeler.

Hoe dan ook, NZ komen in een ♣ of een ‑contract terecht.

De frequentiestaat laat zien de in de helft van de keren het ♣ is geworden en de andere helft dus ♦. In ♣ wordt er 1x 10 slagen gemaakt en 3x 9 slagen. In ♦ word er 2x 11 slagen, 1x 10 slagen en 1x 9 slagen gemaakt.

Met open kaarten is makkelijk te zien dat er 5♣ + 4 (inclusief de snit op de ♦Q) en 1♠ slag valt te maken. Dus 10 slagen is een makkie.

Een paar ♠‑introevers lijkt me ook niet al te moeilijk. Als west met ♠ start tegen een ♣‑­contract kan dat 3 keer en moet je dus 12 slagen maken. Start west met ♣, dan kost dat NZ een slag en zijn er “maar” 11 slagen mogelijk.

Tegen een ♣‑contract wordt steevast met ♠ gestart en je kan je dus ook afvragen waarom de ♣‑spelers niet verder komen dan 9 of 10 slagen. Je speelt tenslotte een troefcontract omdat je dan introevers kan maken. Maar blijkbaar wordt er eerst als een haas de troeven getrokken om daarna tot de conclusie te komen dat er nog flink wat ♠ losers zijn.

In maakt het niet uit of er met troef wordt gestart of niet. Het is altijd mogelijk om de verliezende ♠ op tafel te troeven en tot 12 slagen te komen. Maar dat lukt helemaal niemand helaas.

De boekjes leren je dat je zo snel mogelijk troef moet trekken. Dat is vaak waar, maar in sommige gevallen heb je de troeven nodig om verliezers kwijt te raken. Dit spel is daar een goed voorbeeld van.

Ga daarom na de uitkomst eerst eventjes op je handen zitten en maak een speelplan:
Tel de vaste slagen.
Kijk of er mogelijkheden zijn dat je er meer kan maken (introevers).
Baseer daarop je speelplan.

Andere artikelen

Inverted minor (een heel nuttige afspraak)

N          O         Z          W Pas      1♣        Pas ?? Daar zit je dan als noord. Partner...

30/04/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik

foto’s koffertjesdrive 2024 staan erop!

foto's zijn gemaakt door Han en kun je vinden in de fotogalerij

28/04/2024 - Karin de Haas

Spellen van de week, overzicht

In deze rubriek wordt iedere week een interessant spel besproken door Carel Vos. - Aan het eind...

23/04/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik