Skip to the main content

Maak de lange kleur van de zwakke hand troef (dat levert bijna altijd meer slagen op)

De bieding zou zo moeten gaan:

N          O         Z          W
2*       Pas      2Sa*     Pas
3*       Pas      4♠         Pas
Pas      Pas
2=multi
2Sa=forcing
3=minimum met zwakke 2 in ♠

Noord heeft een aardige 6‑kaart hoog en minder dan 11 punten en daarop wordt tegenwoordig doorgaans met een multi‑2 geopend. Van oorsprong heeft dat bod de volgende betekenissen:

Zwakke twee in een hoge kleur (8-11 HCP)
Sterke SA (precieze sterkte volgens afspraak)
Sterk 3 kleurenspel
ACOL Sterke 2 in een lage kleur.

Omdat de laatste 2 biedingen maar sporadisch voorkomen hebben veel paren deze mogelijkheden laten vallen en belooft een multi een zwakke 2 in een hoge kleur (vaakst) of een sans atout hand met meer dan 22 punten (soms).

9 van de 10 keer is de multi dan ook een zwakke2  in een nader te noemen hoge kleur. Voor de volledigheid ook eventjes de definitie van een zwakke 2‑opening:

Een opening op 2‑niveau belooft  8-10 punten en een goede 6‑kaart. De regel van 2 en 3 is hier geldig.

Wat is nou weer de regel van 2 en 3?
Bij een preëmtieve opening (of volgbod) dient de hand zoveel speelslagen te bevatten dat men kwetsbaar hooguit twee en niet kwetsbaar hooguit drie down kan gaan. M.a.w: om het contract te kunnen maken moet partner kwetsbaar 2 vaste slagen en niet‑kwetsbaar 3 meenemen. Zou dit niet zo zijn, dan loop je het risico gedoubleerd meer punten in te leveren dan dat een manche van de tegenpartij zou kosten.

Als we naar de noord‑hand kijken zien we dat de hand niet voldoende punten (7 i.p.v. 8-11) bevat en ook niet voldoet aan de regel van 2 en 3. Met een beetje goede wil telt de noord‑hand maar 5 slagen en dat is volgens de regel van 2 en 3 eentje te weinig. Maar sinds het ontstaan van de multi en nu zijn alle randvoorwaarde sterk gedevalueerd. We zien zelfs al heel vaak dat er tegenwoordig (niet kwetsbaar) op 3‑niveau wordt geopend met niet meer dan b.v. QJTxxx in een kleur. En wat dat betreft is de noord‑hand nog heilig.

Zuid heeft een zeer fraaie hand. Enig minpuntje is de singleton ♠. Maar 2Sa is de hand zeker wel waard.

Noord geeft aan dat er een zwakke 2 in ♠ met een minimaal aantal punten zit, waarop zuid 4♠ hoort te bieden.

Dit contract gaat 1 down, maar dat is pure pech. Je loopt tegen een -introever aan die met een meer normaal -zitsel wordt vermeden. Pech gehad!

Maar waarom is dit spel nu spel van de week?

Kijken we naar de frequentiestaat, dan zien we dat maar liefst 5 van de 7 keer dat dit spel door NZ wordt gespeeld (we laten de 5x-6 door 1 paar in OW maar eventjes buiten beschouwing) er sans atout wordt gespeeld. En dat is nou precies wat je niet moet bieden. Zuid zal wel denken “ik heb alle kleuren goed gedekt en noord heeft de ♠ dus sans moet een goede kans hebben”, maar dat zou betekenen dat je de ♠ in noord aan de gang moet krijgen. En met een singelton ♠ in de hand is dat vaak niet het geval. En dat zou weer betekenen dat noord minstens 1, zo niet 2 aankomers moet hebben om 3Sa een goed contract te laten zijn. En dat is, zeker gezien het feit dat noord zwak opent, vaak niet het geval (of als er 2 aankomers moeten zijn eerder onmogelijk). Zuid zou er dan ook verstandig aan hebben gedaan om in de lengte van de zwakke kleur te gaan spelen omdat dit bijna altijd meer slagen oplevert.

En dat blijkt ook hier. Weliswaar gaat 4♠ -1 (door een ongelukkig zitsel), maar 3Sa gaat, bij fatsoenlijk tegenspel, 2 down.

Moraal van dit verhaal: Speel, indien mogelijk, in de lange kleur van de zwakke hand. Vrijwel altijd worden er dan meer slagen gehaald.

Opvallend:
Zouden NZ zich nog aan de, al lang, verwaterde voorwaarden van een zwakke 2 hebben gehouden, dan komen ze in 3♠ voor een volle top.

Andere artikelen

Spellen van de week, overzicht

In deze rubriek wordt iedere week een interessant spel besproken door Carel Vos. - Aan het eind...

23/04/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik

7Sa betaald beter (en is ook veiliger)

N          O         Z          W 2Sa      Pas      ?? Daar zit je dan als west. Partner open...

23/04/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik

Eerst troef trekken (is lang niet altijd goed)

N          O         Z          W 1♣        Pas 1♥        1♠        Pas Aan de meeste tafels...

16/04/2024 - Carel Vos en Richard van Schaik